Simpozion istoric despre viața boierilor moldoveni, organizat de Clubul Rotary Botoșani

Povești despre viața boierilor moldoveni și despre moștenirea pe care aceștia ne-au lăsat-o au răsunat, vineri, în Aula Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani, în cadrul unui simpozion de istorie medieval organizat de Rotary Club Botoșani, reprezentat de președinte Anamaria Tănase.

Activitatea s-a aflat la cea de-a doua ediție și face parte din proiectul Reunește-ne, Ștefan !, inițiat de RC Târgu Neamț. Simpozionul de anul trecut cu tema Pe urmele răzeșilor din Moldova s-a desfășurat la Conacul Zăicești, acolo unde invitații au ascultat concluziile unei cercetări istorice și etnografice a așezărilor de răzeși din Moldova și au avut ocazia să admire costume răzeșești din mai multe zone ale Moldovei, cum ar fi Galați, Vaslui, Târgu Neamț, Suceava și Botoșani.

Anul acesta, vineri 1 septembrie, activitatea cu tema Boieri în Târgul Botoșanilor a adus în aceeași încăpere aproximativ 100 de elevi de la diferite licee din județ. Au participat mai mulți profesori de istorie, care, împreună cu dna insp. Loredana Ciobanu, le-au spus elevilor despre Conacul Miclescu și despre boierul filantrop Anastasie Bașotă, prezentând și un documentar despre boierul Miclescu și mai multe imagini și povești reprezentative din viața boierilor. A fost o activitate despre boierii moldoveni dar mai ales despre moștenirea pe care o avem de la aceștia, și vorbim despre o moștenire culturală, istorică, politică. La activitate a participat și șeful educației botoșănene, prof. Bogdan Suruciuc, coleg rotarian, care a transmis un mesaj puternic legat de importanța istoriei și a educației.

Atmosfera a fost destinsă de două momente artistice la pian deosebite susținute de eleve de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani iar câteva membre ale Clubului Interact din Botoșani au îmbrăcat straie purtate de strămoșii noștri și au defilat pe culoarul aulei din cadrul colegiului.

Ziua s-a încheiat cu o petrecere boierească în aer liber, alături de membri ai Teatrului Vasilache, în cadrul căreia ne-am dorit să mulțumim sponsorilor, celor care ne susțin mereu în proiectele clubului nostru.