“R.UNEȘTE-NE, ȘTEFAN!“ – tabăra de arheologie, august 2023

La Cartarea Clubului Cetatea Neamțului (09.10.2020), pornind de la spațiul și elementele de istorie comună, Rotarienii din Târgu-Neamț au inițiat un proiect regional și districtual numit “R.UNEȘTE-NE, ȘTEFAN! “, cu scopul de a concentra și mobiliza energii creatoare prin dezvoltarea de proiecte în folosul comunităților locale. Pe teritoriul Moldovei din timpul legendarului domnitor Ștefan Cel Mare, Cluburile Rotary organizează evenimente culturale si sociale care să marcheze momente istorice, punând bazele unor proiecte comune în domeniul cultural, artistic, istoric, educativ sau orice alte proiecte specifice inițiate de oricare dintre membri. 

În perioada 31 iulie – 5 august a.c., Rotary Club Cetatea Neamțului a organizat o tabără internațională de arheologie experimentală în satul Topolița, comuna Grumăzești, judetul Neamț, în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț. Scopul organizatorilor a fost acela de a inspira, susține și îndruma tinerii către domeniul istoriei și al culturii locale, dar și către descoperirea patrimoniului arheologic fabulos ce așteaptă să fie cunoscut în profunzime.

Fiind un șantier arheologic, s-a pus accentul pe latura didactică a activității care presupune inclusiv ateliere de arheologie experimentală‘”, ne-a precizat Dumitru Sever Ciubuca de la Rotary Club Cetatea Neamțului Târgu Neamț, coordonatorul proiectului „R.UNEȘTE-NE, ȘTEFAN!„.

Tabăra a fost coordonată de Vasile Diaconu, cercetător științific în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamt, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, arheolog expert atestat de Ministerul Culturii, șef serviciu în cadrul Secției muzeale Târgu Neamț, specialistul care a inițiat și coordonat astfel de proiecte în ultimii ani.

RC Botoșani s-a alăturat acestui proiect și a susținut anul acesta participarea a doi tineri pasionați de istorie: MANDACHE RAREȘ, de 2 ori olimpic național la istorie, și MARCIUC OCTAVIAN, olimpic și el, ambii pasionați de arheologie. Experiența a fost memorabilă pentru cei doi tineri. Întrebat fiind dacă îi plac activitățile desfășurate, Octavian a spus simplu Da! Acestă expediție arheologică este una foarte interesantă și amintește din nou cât de fascinant este să descoperi tainele istoriei. Ambii ne-au încurajat să ne implicăm în continuare și să susținem și anul viitor participarea la această tabără a  tinerilor cu adevărat pasionați de istorie și arheologie. Cu siguranță așa vom face!